Jag har mer och mer märkt hur viktig det är att välja tidpunkt på dagen när man ska fota. Tidigt på morgonen eller på eftermiddagen strax innan solen går ner verkar vara bäst. Eller för dom som är riktiga proffs när det är riktigt mörkt.

För mig passar det bäst att fota på morgonen när jag tar min morgonpromenad med katterna. Ibland är det fortfarande bara lite gryningsljus och ibland har solen redan börjat komma upp mellan träden.

Jag startar varje morgon med att glänta på rullgardinen för att se vad det är för väder ute. Även när jag vaknar väldigt tidigt. Och om det är ett sånt där fint mystiskt och dimmigt ljus så drar jag snabbt på mig kläderna och smyger ut utan katterna. Ibland kan det bli en fototur på eftermiddagen istället om solen går ner på ett fint sätt och det blir så där guldigt i luften.

En del ger sig ut sent på kvällen och fotar vackra norrsken och fint belysta gator mm och det kan också bli väldigt lyckat. Speciellt om man har stativ och en bra kamera där man kan ställa in långa slutartider. Jag håller mig dock till morgon och eftermiddag.

På bilden ovan kan man se skillnaden på att fota på morgonen och mitt på dagen. Det lilla fotografiet är taget en tidig morgon och det stora mitt på dagen. Även vädret spelar förstås in. Det lilla är taget en sommarmorgon med lite soldis och det stora en ganska grå novemberdag.

Här nedan kommer några exempel på foton tagna i kvällssolen.