Att naturen har massor med positiva effekter på oss människor vet väl de flesta vid det här laget. Både av egna erfarenheter och av det som kommit fram vid forskningen. Men kan även foton/ bilder av naturen ha liknande effekter? Ja, det hävdar jag med största säkerhet.

Om vi börjar med de positiva sakerna man kan få av att vara i naturen så är de ju egentligen hur många som helst, men lite kort kan man säga att vi får hjälp med återhämtning både mentalt och fysiskt. Detta tack vare att både blodtryck och stressnivåer går ner efter en stund och för att vi rensar hjärnan och bearbetar jobbiga saker lättare.

Men om man inte har tillgång till vacker natur, kan man få liknande effekter genom att sätta upp ett foto på väggen? Varför jag säger ett säkert ja på den frågan är även här både av egna erfarenheter och för att jag hittat forskning som bevisar det.

De egna erfarenheterna grundar sig mest på de reaktioner jag fick på ett bildspel för några år sedan. Dels att många såg väldigt tagna och känslosamma ut efteråt och dels för att en del berättade hur lugna och avslappnade de blivit. Det var reaktioner jag inte riktigt räknat med men tänkte att nu är jag nog något viktigt på spåren.

Efter det började jag söka efter forskning inom det här området och hittade bland annat en rapport av Roger Ulrich som sammanfattar andras forskning av patienter både i Sverige och USA.  Där finns följande exempel:

  • Akut stressade personer som låg och väntade på operation hade lägre blodtryck om det hängde lugna naturbilder i taket ovanför deras sängar.
  • På en klinik för patienter med tandläkarskräck hade patienterna lägre puls de dagar det hängde en stor väggmålning med naturmotiv i väntrummet.
  • På IVA-avdelningen hos Uppsala akademiska hade patienter som genomgått hjärtkirurgi olika bilder framför sin säng. Naturbilder med öppet landskap med vatten och spridda träd gav minskad ångest och smärta.

Naturligtvis kan aldrig ett foto eller en bild vara lika bra som att vara i naturen på riktigt. Man kan ju inte höra fåglarnas sång, man kan inte känna vindens sus och man kan inte känna lukten av grön mossa. Men man kan ändå med ganska stor bestämdhet säga att man kommer en bra bit genom att titta på ett vackert naturfoto.

Så var noga med vad du hänger på väggen. Sätt inte upp något bara för att det är modernt och utan känn efter vilka sorters bilder du mår bäst av. Jag mår som bäst när jag kommer in i en gammal granskog med mjuka kullar av grön mossa. Vad gillar du mest?